Dienstag, 10. Juni 2014

Florian Krasniqi - Zgjohu më!

Në Klinë u bë promovimi i librit poetik ”Zgjohu më!” i autorit Florian Krasniqit

Nga Lekë Mrijaj

Poeti Florian B.Krasniqi i prezantohet audiences - lexuesve dhe botes Shqiptare si nje nder autoret me te ri te spikatur të kësaj kohe i cili vertetë premton shumë pra është mjaft interesant e mbresëlenës kur ndien apo sheh nje lexues të tillë të mrekullueshem si Floriani i cili me poezit e tij të mrekullueshme vertetë di te shpalos temat dhe mendimet e bukura metaforike me mesazhe poetike të të cilat tek ai gjejme shumë herë ndoshta edhe shqetësime apo ballfaqime të tjera poetike gjithpërfshirese pra tematikat e trajtuara të krijimtarise se Florianit shtrihën ne shumë sfera, si familja, shoqeria, shkolla, miqësia, kurbeti, pastaj poeti nuk rresht se kënduari per heronjët,martirët e atdheut, ngjarje historike ne mënyrë perfekte ai i portretizon shume figura te kauzës kombëtare të cilet u flijuan,sakrifikuan per atdheun e tyre Trojet Arbërore Shqiptare.

Teksa lexoj ca nga poezit e vellimit me te ri poetik te Florianit ”Zgjohu më!” shoh me te vertetë se poeti po ne kete moshe aq te re perkufizon pikpamjet komplekese dhe itensitetin symbolist njerëzor me simboliken e lidhjes se fortë te lirise se shpirtit gjendjës emocionale te natyres njerezore pozitive e negative dhembshurin e etjes për të dhuruar e marre dashuri nga sferat e ndryshme pra autori jo vetem qe ngjalle emocione e mbresa te jashtezakonshme për audience e lexuesve e dashamiresve te poezise ai thjeshte percon edhe mesazhin e botës që të mendoj me ndryshe pra i jep optimizem e shprese te pavdekëshme duke thene se ardhja ekziston dhe vertete ajo i perket jetes e dashurise njerëzore.

Me15.05.2014, ne ambientet e Pallatit te Kultures “Jehona e Dukagjinit’’ te Klinës, Florian Krasniqi bëri promovimin e tij të dytë me radhë ”Zgjohu më!” në perbërje të poezive të ndryshme letrare, nën redaktimin profesional të shkrimtarit te mirënjohur z.Vilson Culaj, recensuar nga Mahir Morina e lektoruar nga Mikel Gojani. Libri është botuar ne shtypshkronjen “Lena Grafik Dizajn” ne Prishtine 2014. Pallati i kulutres ishte i permbushur me plot mysafirë te strukturave te ndryshme politike, kulturore,letrare,arsimore ndersa moderimin e ketij manifestimi e bëri poetja Jehona Gashi e cila mbarëvajti në mënyrë të shkelqyeshme agjenden promovuese ku ne mes te tjerash u shpreh duke iu deshiruar mirëseardhje mysafirve dhe duke zbatuar pike per pike agjenden promovuese ne fjale.

Manifestimi i promovimit te librit ishte organizuar nën patronatin e KK.te Klines - Drejtoreshës se Kultures z/sha Kristina Lazri e cila me një fjale rasti pergezoj autorin duke thënë se ne si qytet ndihemi te lumtur dhe krenar per  gjeneratat e reja te cilet suksesheshem po trumfojne ne gjitha sferat sidomos nëë lëmin e kultures dhe leterësise. Besiana Gashi ishte nxenesja e cila shpalosi biografine e autorit dhe te arriturat e sukseshme te tija.

Këtë eveniment e pershendetën edhe Drejtori i Shkolles se Mesme “Luigj-Gurakuqi”te Klines Prof.Xhafer Bashota ku me pas moren fjalen edhe Mikel Goajni lektor, Mahir Morina recensent i cili tha se poeti ne fjalë duhet të heq dore nga idete e poezive te castit duhet ta rrise logjiken artistike tematike universale kjo mund te arrihet me nje proces leximi te kryeveprave letrare boterore. Mëpastaj u paraqit edhe shkrimtari dhe redaktori i vellimit  poetik ”Zgjohu më!” z.Vilson Culaj i cili mes tjerash tha: Floriani permes ballafaqimeve sfidave te ndryshme di te reflektoj botën dualiste si inatet, keqkuptimet, indiferencat destruktivitetin brenda për brenda vetë shoqërise duke u munduar qe permes vargjeve te tija ti ofroj lexuesit nje botë ideale ne shtegun e jetës - botes letrare.

Pak çaste para perfundimit apo kurorezimit te promovimit u paraqit edhe Floriani i cili, paksa i emocionuar, falenderoj pjesmarresit e manifestimit, familjarët te te cilet ne cdo momente ishin perkrah tij per te cilin asnjehere nuk kursyen as veten e tyre ne menyra te ndryshme gjithëperfshirese duke vazhduar me tutje se çdo hërë do jete prane lexuesve dhe dashamirëve te tij të letersisë. Pasuan edhe deklamimet poetike qe ishin ne nivelin me te mire artistik, letrar nga ana e aktorit-humoristit të mirënjohur Shqiptar z.Ismet Krasniqi-Lala dhe nxënësve të Shkolles së Mesme “Luigj Gurakuqi”të Klinës të cilet vertetë i dhanë petkun e një vlere të mrekullueshme të qëlluar dhe shprehimisht deri në kulmin e një shprehje artistike,kulturore, letrare nën percjelljën e kitaristit Valbon Selmanaj. Kurse, në fund të promovimit, moderatorja Jehona Gashi, i ftoi mysafiret ne një koktej rasti.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen